HAYDAR ŞAHİN

Öğr. Gör. HAYDAR ŞAHİN

Unvan ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
Birim BİNGÖL SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ
E-mail hsahin@bingol.edu.tr
Dahili No 5821
Oda No B4-05

Derece

Alan

Eğitim Kurumu

Mezuniyet Yılı

Lise
 

Sosyal Bilimler
 

İzmir Namık Kemal Lisesi
 

2006
 

Ön lisans

Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği (İngilizce Hazırlık)

Gaziantep Üniversitesi
Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu

2011

Lisans

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gaziantep Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi

2014

Lisans

İşletme

Anadolu Üniversitesi
İşletme Fakültesi

2015

Yüksek Lisans (Tezli)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

2021

Unvan

Üniversite

Birim / Bölüm

Görev Yılı

Öğretim Görevlisi

İstanbul Rumeli Üniversitesi

Meslek Yüksekokulu

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı

2017-2021

Sanat ve Tasarım Fakültesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Öğretim Görevlisi

İstanbul Arel Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2022-2023

Öğretim Görevlisi

Bingöl Üniversitesi

Bingöl Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı

2023-…

Kurum, Kuruluş, Şirketler

İş Tanımı

Yıl

Yurtdışında faaliyet gösteren turizm, fuar ve yiyecek içecek yönetim şirketi

Danışmanlık Hizmeti

(Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan ekipmanların çalışma prensipleri ve amaçları hakkında bilgilendirmeler, yiyecek içecek fuarları ve organizasyonları, Türkiye'de endüstriyel mutfak ekipmanlarının alım satım ve projelendirme süreçleri, yiyecek ve içecek alanında hizmet veren personellerin eğitim sürecinin planlanması, Türkiye’de faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası ölçekli işletmelerin uyguladığı pazarlama stratejileri ve işletme yönetiminin faaliyet gösterilen ülkede uygulanabilirliği vb.)

2019-2021

Flora Cafe & Restaurant (Silivri/İstanbul)

Danışmanlık Hizmeti

(İşletmenin karşılama ve servis alanları ile ilgili düzenlemelerin yapılması, menü planlamasında dikkat edilmesi gereken hususların aktarılması, mutfak personel tedariğinin sağlanması ve işletme konseptinin geliştirilmesi)

2018

İzmir Organizasyon

Medya işleri personeli

(Temalı organizasyonlarda fotoğraf ve kamera çekimlerinin yapılması, ilgili firmanın sosyal medya hesaplarının yönetilmesi, temalı organizasyonlara yönelik makalelerin yazılması ve şirkete ait web sayfalarının SEO işlemlerinin gerçekleştirilmesi).

2016-2017

Gaziantep Fatih Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı stajyer öğretmen

2014-2015

Türkiye Futbol Federasyonu

FIFA U-20 Dünya Kupası Türkiye

  • Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu Animasyon ve Reklam Ekip Üyesi
  • FIFA U-20 Gaziantep Şehir Tanıtım Organizasyonları Ekip Üyesi
2013

Çelebi Holding AŞ - Little Caesars Pizza

İzmir Bayraklı Manavkuyu şubesi - Restoran vardiya müdürü

2011-2012

My Staff

Kongre, konferans, şirket toplantıları, fuar, açılış organizasyonları, festival, spor etkinlikleri, ürün tanıtım çalışmaları, şehir turları ve gastronomi turizmi organizasyonları Güneydoğu Anadolu bölge yöneticisi.

2009-2011
-
2012-2015

İnka

ISS Türkiye

Interium

Bluechip Creative Events

Gaziantep Üniversitesi

Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu büro hizmetleri elemanı

2008-2011

Gaziantep Üniversitesi

Seyirtepe Sosyal Tesisleri - Mutfak komisi ve servis elemanı

2011

Rixos Premium Bodrum

Çoklu Görevlendirme
(Mutfak, servis, depolama, sevkiyat, bulaşıkhane, f&b ofis işleri ve organizasyon)

2010

Novotel Gaziantep

Mutfak komisi ve servis elemanı

2008-2011
-
2012-2015

Dedeman Gaziantep Hotel & Convention Center (OSB)

Mutfak komisi

The Anatolian Hotel Gaziantep

Mutfak komisi

Tuğcan Hotel Gaziantep

Mutfak komisi

Gaziantep Orkide Pastanesi

Mutfak komisi ve organizasyon personeli

Ön lisans ve lisans düzeyinde vermiş olduğum dersler

Ders Kodu

Ders Adı

Program

Düzey

ASC101, GMS207

Mutfak Uygulama / Mutfak Uygulamaları – I

Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ön lisans, Lisans

ASC103, GMS210

Mutfak Uygulama / Mutfak Uygulamaları – II

Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ön lisans, Lisans

ASC107, GMS105

Gastronomiye Giriş

Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ön lisans, Lisans

ASC105

Mutfakta İş Sağlığı ve Güvenliği

Aşçılık

Ön lisans

ASC117

Menü Planlama ve Yönetimi

Aşçılık

Ön lisans

SEC245, GMS310

Gastronomi Turizmi

Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ön lisans, Lisans

ASC227, MSASC219

Restoran İşletmeciliği

Aşçılık

Ön lisans

ASC235

Dünya Mutfakları

Aşçılık

Ön lisans

PRJ204

Mezuniyet Projesi

Aşçılık

Ön lisans

ASC223

Konuk İletişimi ve Görgü Kuralları

Aşçılık

Ön lisans

ASC113, GMS213

Gastronomi ve Yemek Tarihi

Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ön lisans, Lisans

ASC119

Girişimcilik

Aşçılık

Ön lisans

MSASC221

Alternatif Turizm

Aşçılık

Ön lisans

MSASC211

Genel Turizm

Aşçılık

Ön lisans

KPL101, KPL105

Kariyer Planlama

Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ön lisans, Lisans

MSASC220

İçecek Bilgisi

Aşçılık

Ön lisans

MSASC216

Gastronomide Satış ve Pazarlama

Aşçılık

Ön lisans

ASCM201

Dünya Mutfakları Uygulamaları ve Teknikleri

Aşçılık

Ön lisans

SHK271

Dünya Mutfağından Seçmeler

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri

Ön lisans

SHK212

Protokol ve Yiyecek İçecek Servisi

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri

Ön lisans

GMSL313

Türk Mutfağı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Lisans

GMSL053

Vejetaryen ve Diyet Mutfağı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Lisans

GMS306

Ekmek ve Unlu Mamuller

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Lisans

SBA2202, SBA2250

Aşçılık Uygulamaları

Aşçılık

Ön lisans

SBA2200

Et ve Et Ürünleri

Aşçılık

Ön lisans

SBA1115, SBA2101

Yöresel Mutfaklar / Yöresel Mutfak

Aşçılık

Ön lisans

SBA2121

Deniz Ürünleri

Aşçılık

Ön lisans

SBA2127, SBA1109

Gıda Bilimi Teknolojisi

Aşçılık

Ön lisans

SBD1113

Temel Bilgi Teknolojisi

E-Ticaret ve Pazarlama

Ön lisans

STİ1105

Genel Ekonomi

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Ön lisans

STİ2233

Turizm Ekonomisi

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Ön lisans

ASD5410

Gıda Ürünlerinde Duyusal Analiz

Rekreasyon

Lisans

SBA1126

Endüstriyel Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

Aşçılık

Ön lisans

SBA2210

Gıda Formülasyonu ve Duyusal Analiz

Aşçılık

Ön lisans

STİ1106

Kongre ve Fuar Organizasyonu

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Ön lisans

STİ2246

Yiyecek-İçecek İşletmeciliği

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Ön lisans

SBA1118

Gıda Katkı Maddeleri

Aşçılık

Ön lisans

SÇH2203

Ofis Teknolojileri

Çağrı Merkezi Hizmetleri

Ön lisans

SBA1105

Pişirme Yöntemleri – I

Aşçılık

Ön lisans

SBA2113

Servis ve Bar Uygulamaları

Aşçılık

Ön lisans

STİ1119

Turizm Coğrafyası – I

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Ön lisans

  1. Yılmaz, İ. ve Şahin, H. (2020). Türkiye’deki Gastronomi Turizmi Hakkında Genel Bir İnceleme. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 4(1), 34-41. E-ISSN:2602-4462 Full Text Online (PDF)
  2. Şahin, H. ve Güçlütürk, G. (2022). İzmir’de Yöresel ve Coğrafi İşaretli Yiyecek ve İçeceklerin Menülerde Yer Verilme Durumu. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(4), 1180–1198. https://doi.org/10.26677/TR1010.2022.1145 ISSN: 2587–089 Full Text Online (PDF)
  3. Bükey, A. ve Şahin, H. (2023). Covid-19 sürecinin tatil davranışına etkisi. Akademik Matbuat, 7(2), 310-321. Full Text Online (PDF)
  4. Hamarat, H., Sahin, H., Koç Apuhan, A. and Inan, R. (2024). The dark side of artificial intelligence: threats to tourism workers, Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 16(2), 127-137. https://doi.org/10.1108/WHATT-03-2024-0061 Full Text Online (PDF)
  1. Bükey, A., Çavuşoğlu, S. ve Şahin, H. (2023). Gastronomi turizmi kapsamında coğrafi işaretli yenilebilir ürünleri deneyimleyen turistlerin tekrar ziyaret ve tavsiye niyetinin incelenmesi: Bingöl ili örneği. 2.Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi: Küresel Trendler, Ulusal Deneyimler ve Yeni Hedefler Kongresi, Azerbaycan.
  2. Şahin, H. ve Bükey, A. (2024). E-Spor Aktivitesinin İncelenmesi. Future Trends in Leisure and Recreation Congress, Ankara. 113-114.
  3. Şahin, H., Bükey, A. ve Göral, M. (2024). Metaverse Dünyasında Turizm Sektörünün İncelenmesi. Future Trends in Leisure and Recreation Congress, Ankara. 115-116.
  1. Ercan, M.O. ve Şahin, H. (2020). Törensel Yemek Kültürünün Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Bağlamında Değerlendirilmesi. İstanbul Rumeli Üniversitesi 1.Meslek Yüksekokulu Sempozyumu, Türk Toplumunda Yardımlaşma ve Dayanışma Kültürü, İstanbul. s.93-116. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  2. Şahin, H. ve Noyan, E. (2021). İzmir İline Ait Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi Turizmi Kapsamında Tanıtım Faaliyetlerinin İncelenmesi. Toros Üniversitesi Gastronomi, Beslenme, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ulusal Sempozyumu, Mersin. s2. ISBN: 978-605-9613-13-2
  3. Hamarat, H. ve Şahin, H. (2023). Yenilebilir Otların Halk Tıbbı, Gastronomi ve Kültür Alanlarında Kullanımı: Bingöl İli Örneği, 23.Ulusal Turizm Kongresi, Denizli. s.1212-1233. ISBN: 978-605-254-834-9 Ankara: Detay Yayıncılık

Proje Ekibi

Konular

Proje Türü

Proje Kodu

Destekleyen Başkanlık

Yürütme Tarihleri

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

Renkler ve Sağlığımız

Mimari Tasarım Çikolatalar

4007 TÜBİTAK

218B426

Bilim ve Toplum

08.05.2019 - 09.05.2019

Öğr. Gör. Betül UÇ

Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL

  1. Deveci, B. ve Şahin, H. (2019). Yozgat: Yozgat Arabaşısı. Yıldırım, S.M. ve Çevik, S. (Ed.) Bir Yerin Tabaktaki Kimliği (s. 427-432) içinde. Ankara: Detay Yayıncılık   ISBN: 978-605-254-179-1
  2. Şahin, H. (2020). Türk Mutfağına Özgü Menü Örnekleri 5. Şahin, P.N. ve Uçuk, C. (Ed.) Uygulamalı Türk Mutfağı (s. 324-329) içinde.  Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık      ISBN:978-625-439-049-4
  3. Şahin, H. ve Hamarat, H. (2023). Yeni Nesil Gastronomi Deneyimleri Dijital Teknolojilerin Gastronomi Sektöründe Kullanımı ve İnovasyonları. Gündüz, C. (Ed.), Turizmde Dijital Gelecek: Seyahat, Konaklama, Rehberlik ve Gastronomide Teknolojik Trendler ve Yenilikçi Uygulamalar (s. 185-197) içinde. Ankara: Detay Yayıncılık.
  4. Hamarat, H. ve Şahin, H. (2023). Bireylerin Beslenme Tercihlerinin Değişimi: Vegan, Vejetaryen ve Gluten-Free Seçeneklerin Yükselişi. Gündüz, C. (Ed.), Turizmde Dijital Gelecek: Seyahat, Konaklama, Rehberlik ve Gastronomide Teknolojik Trendler ve Yenilikçi Uygulamalar (s. 243-257) içinde. Detay Yayıncılık
  5. Şahin, H ve Bükey, A. (2023). Yiyecek İçecek İşletmelerine Yönelik Reklam ve Pazarlama Çalışmalarının İncelenmesi. Altunöz, Ö. ve Karaçar, E. (Ed.). Her Yönüyle Turizm Araştırmaları-2 (s. 33-41) içinde. Çizgi Yayınevi. ISBN: 978-625-396-192-3
  6. Bükey, A. ve Şahin, H. (2023). Gastronomik Ürünlerin Pazarlanmasında Sosyal Medyanın Rolü. Altunöz, Ö. ve Karaçar, E. (Ed.). Her Yönüyle Turizm Araştırmaları-2 (s. 19-31) içinde. Çizgi Yayınevi. ISBN: 978-625-396-192-3
  7. Çelik, A. ve Şahin, H. (2024). Kekler ve Hazırlama Teknikleri. Ercan, M.O. ve Erdoğan, T. (Ed.). Mutfak Uygulamaları I (Temel Uygulamalar) (s.265-276) içinde. Paradigma Akademi Yayınları. ISBN: 978-625-613-918-3

Etkinlik

Tür

Katılım Durumu

Tarih

Şehir

Gastronominin Türkiye’deki rolü

Seminer

Konuşmacı

21.10.2017

İstanbul

Gastronomi ile sosyal medya ilişkisinin gastronomi turizmi üzerindeki etkileri

Seminer

Konuşmacı

10.01.2018

İstanbul

Türk mutfak kültürünün tanıtımı noktasında gastronomi turizminin önemi

Seminer

Konuşmacı

19.04.2018

İstanbul

Çatalca Kültür ve Turizm Çalıştayı

Çalıştay

Yeme, içme ve konaklama çalışma grubu üyesi

11.10.2018

İstanbul

Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Aşçılık Programı arasındaki farklar ve iş olanakları nelerdir?

Seminer

Konuşmacı

03.12.2018

Zonguldak

Gastronomi ve gastronomi turizmi nedir? Ülke ve bölgelerin tanıtılmasındaki rolü nelerdir?

Sempozyum

Konuşmacı

2018

İstanbul

Gastronomi Atölyesi. Alan uzmanlarından mesleki bilgilendirme

Sempozyum

Konuşmacı

09.03.2020

Sakarya

Akdeniz Gastronomi Kültürü

Sempozyum

Sempozyum organizasyon komitesi üyesi

18-19.02.2021

İstanbul

Gıda Bağımlılığı Nedir?
Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Etkinlikleri.

Seminer

Konuşmacı

24.03.2021

Yozgat

Küçükçekmece İlçe MEB ve Küçükçekmece Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) iş birliği ile Meslek Seçimi semineri

Seminer

Konuşmacı

18.05.2021

İstanbul

Sosyal Medya ve Gastronomi

Çukurova Bölgesi Mutfak Kültürü ve Sokak Lezzetleri

Seminer

Moderatör/Konuşmacı

26.05.2021

İstanbul


Workshop

Yürütücü

Tarih

Çocuk Üniversitesi Projesi, Minik Aşçılar Atölyesi. 7-11 yaş arası çocuklara temel düzeyde yiyecek ve içecek üretim teknikleri eğitimi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi.

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

2018

Handmade Hamburger Üretim Teknikleri

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

23.03.2018

Cupcake Üretim Teknikleri

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

10.04.2018

Pizza Üretim Teknikleri

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

11.05.2018

Abdullah Bilgingüllüoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Aşçılık Programı organizasyonuyla “Özel Öğrenciler Mutfakta” etkinliği

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

Öğr. Gör. Saliha MEMİŞ
Öğr. Gör. Halil DEMİR

27.12.2018

Atık gıdaların önlenmesi ve sağlıklı yiyecekler

Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL
Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

23.01.2019

Doğadan mutfağa, mutfaktan sağlığa

Sağlıklı beslenme kuralları, uygulamaları ve spor ilişkileri

Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL
Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN
Öğr. Gör. Mutlu URAL

11.03.2019

Pratik yiyecek ve içecek üretim teknikleri uygulamalı eğitimi

Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL
Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

20.12.2019

Besleyici kahvaltı örnekleri ve çocuklar için atıştırmalıklar

Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL
Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

24.12.2019

Hayalimdeki kurabiyeler atölyesi. (İstanbul il MEB ve İRÜ iş birliği ile)

Öğr. Gör. Haydar ŞAHİN

10.03.2020


Sanatsal Yarışmalarda Jüri Üyeliklerim

Organizasyon

Etkinlik

Tarih

Silivri Belediyesi, 9.Silivri Ortaköy Börek Festivali

Patriyot Böreği Yarışması

03.05.2018

Silivri Belediyesi, 57.Silivri Yoğurt Festivali

Yoğurt Mayalama Yarışması

13.07.2018

Silivri Belediyesi, 6.Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali

Bamya Yemekleri Yarışması

22.07.2018

Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

1.Silivri Yöresel Lezzetleri Yaşatılıyor Projesi

Silivri Yöresel Lezzetleri Yarışması

02.05.2019

Silivri Belediyesi, 10.Silivri Ortaköy Börek Festivali

Patriyot Böreği Yarışması

07.07.2019

Silivri Belediyesi, 58.Silivri Yoğurt Festivali

Yoğurt Mayalama Yarışması

27.07.2019

Türk Mutfağı Haftası

Bingöl Ödüllü Yemek Yarışması

21-27.05.2023

Diğer Yayınlar

  1. Şahin, H. (2018). Sebzeli Börek. Silivri Belediyesi Geleneksel 9.Ortaköy Börek Festivali, Börek Tarifleri Dergisi Özel Yayını, 33.
  2. Şahin, H. (2018). Pastırmalı Türk Böreği. Silivri Belediyesi Geleneksel 9.Ortaköy Börek Festivali, Börek Tarifleri Dergisi Özel Yayını, 34.

Ulusal ölçekte yayın yapan medya kuruluşu haberleri

  1. Oğuz Özyaral ve Haydar Şahin. Atık Durumdaki Gıdaların Kozmetik Ürünlere Dönüşümü. Kanal D ve CNN Türk TV Yayını ile Hürriyet Gazetesi Haberi (20.02.2019).
  2. Oğuz Özyaral ve Haydar Şahin. Demleme ve Kaynatma Yöntemleri ile Kış Aylarında Çay Tüketmenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri. Kanal D ve CNN Türk Haber Bülteni TV Yayını ile Hürriyet Gazetesi Haberi (23.02.2019).
  3. Balkan Mutfağında Börek Kültürü ve Patriyot Böreğinin Üretim Süreci. Rumeli TV (07.07.2019).
  4. Uzmanından konserve Yapmanın Püf Noktaları. Demirören Haber Ajansı gazete haberi. 
    https://www.dha.com.tr/saglikyasam/uzmanindan-konserve-yapmanin-puf-noktalari/haber-1734754 (Erişim: 31.10.2019).
  5. Yeni Yılda Sağlıklı Sofralar. HaberTürk Gazetesi yılbaşı özel eki. https://www.haberturk.com/yeni-yilda-saglikli-sofra-2554494 (Erişim: 31.12.2019)

Sertifikalar

Eğitim Kurumu

Sertifika Adı

Sertifika Tarihi

1

Gaziantep Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

Pedagojik Formasyon, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

26.01.2015

2

İstanbul İşletme Enstitüsü

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği

22.09.2019

3

Gıda Güvenliği Derneği

Gıda Güvenliği ve Denetimi

27.03.2020

4

AEC Daily Co. & Kenyon

The Next Generation of Cooking: Induction Cooking Systems

12.06.2020

5

AEC Daily Co. & Brown Jordan Outdoor Kitchens

Outdoor Amenity Space Solutions for Hospitality, Commercial, and Multifamily Applications

05.10.2021

6

AEC Daily Co. & Lynx Grills

Outdoor Kitchens: Making Them Beautiful and Functional

05.10.2021

7

Bingöl Üniversitesi & TÜBİTAK

2237-A Genç Akademisyenlere Etkili TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi

06-07.12.2023