YUSUF ÇAKIR

Dr. Öğr. Üyesi YUSUF ÇAKIR

Unvan DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ
Birim GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME
E-mail yusufcakir@bingol.edu.tr
Dahili No 5451
Oda No GT-A2-3

2008 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (LİSANS).

2012 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (YÜKSEK LİSANS).

2018 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (DOKTORA).

2010-2018 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ

2018-2021 DOKTOR ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ

2021-....DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ

2019-2020 GÜZ DÖNEMİ BESLENME VE SAĞLIK DERSİ (LİSANS) (HAFTALIK SAATİ= TEORİK: 3, UYGULAMA: 0)

2019-2020 BAHAR DÖNEMİ TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ DERSİ (LİSANS) (HAFTALIK SAATİ= TEORİK: 3, UYGULAMA: 0)

2020-2021 GÜZ DÖNEMİ BESLENME VE SAĞLIK DERSİ (LİSANS) (HAFTALIK SAATİ= TEORİK: 3, UYGULAMA: 0)

1. ÇAKIR, Y., ÇAKMAKÇI S., (2020). Comparison of Some Quality Properties of Erzincan Tulum Cheeses Produced from Rawand Pasteurized Akkaraman Sheep Milk. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 7(4), 972-982., Doi: https://doi.org/10.30910/turkjans.761327. (Yayın No: 6590592). Full Text Online (PDF)

2. ÇAKIR, Y., ÇOBANOGLU D.N., DERVISOGLU, G., KOÇYIGIT, S., KARAHAN, D., YELKOVAN, S., (2020). Determination of Antimicrobial Activity, Palynological Characteristics and Chemical Composition of Some Honey Samples from Turkey. MELLIFERA, 20(1), 41-60. (Yayın No: 6590524). Full Text Online (PDF)

3. ÇAKIR, Y., ÇAKMAKÇI, S., (2018). Some microbiological, physicochemical and ripening properties of Erzincan Tulum cheese produced with added black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Food Science and Technology, 55(4), 1435-1443. (Yayın No: 4815839). Full Text Online (PDF) 

4. ÇAKMAKÇI, S., CANTÜRK, A., ÇAKIR, Y., (2017). Peynir Üretimi Için Sütü Pıhtılastıran Enzimlere Genel Bir Bakıs ve Güncel Gelismeler. Akademik Gıda, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi, 15(4), 396-408., Doi: 10.24323/akademik-gida.370264. (Yayın No: 3842675). Full Text Online (PDF)

5. ÇAKMAKÇI, S., TOPDAŞ, E.F., ÇAKIR, Y., KALIN, P., (2016). Functionality of kumquat Fortunella margarita in the production of fruity ice cream. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(5), 1451-1458. (Yayın No: 3025759). Full Text Online (PDF)

6. ÇAKIR, Y., ÇAKMAKÇI, S., HAYALOĞLU, A.A., (2016). The effect of addition of black cumin Nigella Sativa L and ripening period on proteolysis sensory properties and volatile profiles of Erzincan Tulum Savak cheese made from raw Akkaraman sheep s milk. Small Ruminant Research, ELSEVIER, 134, 65-73. (Yayın No: 3024542). Full Text Online (PDF)

7. ÇAKMAKÇI, S., ÇAKIR, Y., (2011). Çörekotu (Nigella sativa L.): Bileşimi gıda sanayinde kullanımı ve sağlık üzerine etkileri.   Akademik Gıda, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi, 9(3), 61-69. (Yayın No: 340781). Full Text Online (PDF)

1. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL (2019). Microbiological Properties of Erzincan Tulum Cheeses Produced from Raw and Pasteurized Akkaraman Sheep’s Milk During the Ripening. 3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies. 19-21 September 2019, BAYBURT, TURKEY (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:5978931).

2. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇAKIR YUSUF (2019). The effect on proteolysis of traditional homemade and commercial liquid rennets used for Erzincan Tulum cheese production. 4. Uluslararası Anadolu Tarım, Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi, TARGID. 20-22 Nisan 2019, AFYONKARAHİSAR, TURKEY. (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:5011303).

3. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL (2019). Determination of the differences in the composition of Erzincan Tulum cheeses produced from raw and pasteurized sheep’s milks during ripening. International Congress on Engineering and Life Science. 11-14 APRIL 2019, KASTAMONU, TURKEY. (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:5011301).

4. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇAKIR YUSUF, ERTEM HATİCE, HAYALOGLU ALI ADNAN (2018). Erzincan Tulum Cheese Production and the Imagery from the Plateaus Related to the Original Production Process. International Congress on Engineering and Life Science (ICELIS). 26-29 APRIL 2018, KASTAMONU, TURKEY. (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:4815820).

5. ÇAKIR YUSUF (2018). Traditional Samsun Culinary and Samsun’s (Bafra) Covered Pita. The 4rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus. 19-21 April 2018, Northern Cyprus, KYRENIA. (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:4815811).

6. ÇAKIR YUSUF (2018). Traditional Samsun (Çarsamba) Kıvratma (A kind of Turkish dessert). The 4rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus. 19-21 April 2018, Northern Cyprus, KYRENIA. (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:4815796).

7. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇAKIR YUSUF (2018). A comparative study on proteolysis and sensory properties of traditional Erzincan Tulum cheese produced with commercial and homemade rennets. The 4rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus. 19-21 April 2018, Northern Cyprus, KYRENIA. (Özet Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:4815817).

8. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL (2017). Changes in some quality characteristics of Erzincan Tulum (Savak) cheeses ripened in goat’s skins and plastic barrels.. ‘50th Anniversary of Establishment of Fırat University School of Engineering (Internatıonal Conference on Advance and Innovations in Engıneerıng’. 10-12 May 2017, ICAIE 2017/Elazığ,TURKEY (Özet Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:3842823).

9. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL (2015). Effect of ripening period on microbiological physical and chemical quality characteristics of Erzincan Tulum Savak cheese ripened in goat s skin. The 3rd International Symposium on ‘Traditional Foods from Adriatic to Caucasus’. 1-4 October 2015, Sarajevo/Bosnia and Herzegovina (Özet Bildiri/Sözlü Sunum) (Yayın No:3028075)

10. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇETIN BÜLENT, ÇAKIR YUSUF (2013). An in vitro investigation of antimicrobial activity of Black cumin Nigella sativa L. essential oil. 1st Mediterranean Symposium on Medicinal and Aromatic Plants Symposıum. 17-20 April 2013, KKTC, Gazimagosa (Famagusta) (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:347300)

11. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL (2012). Çörekotu Nigella sativa L Ilavesinin Erzincan Tulum Peynirinde Antimikrobiyal Etkisinin Arastırılması. Süt Endüstrisinde Yenilikçi Yaklasımlar Sempozyumu. 15-16.11.2012, DENİZLİ, TURKEY (Özet Bildiri/Poster Sunum)(Yayın No:346614)

1. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL (2016). Süt Ürünlerinde Diyet Lifi Kullanımının Fonksiyonerligi ve Saglık Üzerine Etkileri. Türkiye 12. Gıda Kongresi, Trakya Üniversitesi. 05-07 Ekim 2016 TÜRKİYE/EDİRNE. (Poste (Özet Bildiri/Poster sunum) (Yayın No:3028687).

2. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇAKIR YUSUF, CANTÜRK AYŞİN (2016). Süt Pıhtılastıran Enzimlerdeki Gelismeler. Türkiye 12. Gıda Kongresi, Trakya Üniversitesi. 05-07 Ekim 2016 TÜRKIYE/EDIRNE. (Özet Bildiri/Poster Sunumu) (Yayın No:3029034)

3. ÇAKMAKÇI SONGÜL,TOPDAS ELİF FEYZA, ÇAKIR YUSUF, FIRAT MEHMET ÇAGLAR,HAN HATİCE, ANNAKKAYA PINAR (2014). Yeni bir dondurma çesidi üretiminde kumkuat Fortunella margarita ın kullanım imkanları. . Gıda Mühendisligi 5. Ögrenci Kongresi. 24-25.04.2014, TÜRKİYE/BOLU. (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:3027487)

4. ÇAKIR YUSUF, ÇAKMAKÇI SONGÜL, HAYALOGLU ALİ ADNAN (2014). ÇIG KOYUN SÜTÜNDEN ÜRETILEN ERZINCAN TULUM PEYNIRINDE OLGUNLASMA SÜRESINCE AROMA BILESIKLERINDEKI DEGISIM. 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu TÜRKIYE/ADANA. (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:3026729)

5. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇAKIR YUSUF (2012). Erzincan Tulum Peyniri ve benzeri peynirlerimiz. 3. Geleneksel gıdalar sempozyumu. 10-12.05.2012, TÜRKİYE/KONYA. (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:346146)

6. ÇAKMAKÇI SONGÜL, ÇAKIR YUSUF (2011). ÇÖREKOTU Nigella sativa L BILESIMI ve ÖNEMI. 7. Gıda Mühendisligi Kongresi. 24-26.11.2011, TÜRKİYE/ANKARA. (Özet Bildiri/Poster Sunum) (Yayın No:347992)

1. Bingöl İli Arı Ekmegi Ekstraksiyonlarından Üretilen Nanofiberlerin Antimikrobiyal, Antioksidan ve Palinolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksekögretim Kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi, Arastırmacı:ÇAKIR YUSUFArastırmacı:KOÇYIGIT SERHAT, Arastırmacı:YELKOVAN SEDAT, Arastırmacı:DERVISOGLU GÖKHAN, Arastırmacı:KARAHAN DAVUT, Yürütücü:ÇOBANOGLU DUYGU NUR , 01/06/2019- (Devam Ediyor) (ULUSAL).

2. SEÇiLMiŞ Penicillium roqueforti SUŞU KULLANILARAK ÜRETİLEN ERZİNCAN TULUM PEYNİRİNDE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNİN TESPİTİ. Yüksekögretim Kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi, Arastırmacı:ÇAKIR YUSUF, Yürütücü:ÇAKMAKÇI SONGÜL, 10/07/2014 - 31/05/2017 (ULUSAL).

3. Erzincan Tulum Peynirinin Bazı Kalite Özellikleri (Mikrobiyolojik, Duyusal, Kimyasal ve Uçucu Bileşenler) Üzerine Çörekotu Ilavesinin Etkisi. Yüksekögretim Kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi, Arastırmacı:ÇAKIR YUSUF, Yönetici:ÇAKMAKÇI SONGÜL, 01/02/2011 - 01/02/2012 (ULUSAL).

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI